Ik ben een multi-potentialist

Een multi-potentialist is iemand die graag nieuwe dingen leert, zich vol op een nieuw onderwerp kan storten en zich redelijk snel verveelt. In tegenstelling tot de specialist, die niets liever doet dan zich zo diep mogelijk in een onderwerp verdiepen, bereikt de multi-potentialist een grens waar het uitdiepen gewoon niet meer interessant is. Dan wordt het tijd voor iets nieuws.

Ik heb geleerd deze aandrang in mijzelf te sturen door veel af te wisselen. Hierdoor heb ik me in een aantal gerelateerde gebieden redelijk ver kunnen verdiepen. In onze maatschappij is het nu eenmaal zo dat verwacht wordt dat je je specialiseert. Niet voor niets wordt kinderen al op jonge leeftijd gevraagd wat ze willen worden als ze later groot zijn. Op een leeftijd waar ik een midlife crisis als excuus voor van alles kan gebruiken weet ik daar nog steeds geen antwoord op te geven. Programmeur, fotograaf, systeembeheerder, schrijver?

Geen verspilling

Gelukkig kunnen veel vaardigheden meegenomen worden van de ene discipline naar de andere. Om in het rijtje dat ik hierboven noemde te blijven: zowel een programmeur als een systeembeheerder als een schrijver hebben baat bij typevaardigheid. Om maar een basisvaardigheid te noemen. Door het toepassen van al eigen gemaakte vaardigheden pikt de multi-potentialist snel nieuwe vaardigheden op.

Alles is verbonden

Het wordt tijd dat we de ware potentie van de multi-potentialisten onder ons in gaan zien. Specialisten zijn namelijk heel goed op hun terrein, maar hebben vaak last van een tunnelvisie. Als je alleen een hamer hebt, lijkt alles op een spijker. De multi-potentialisten onder ons zijn hen die out of the box kunnen denken. Innovatie vindt plaats op het kruisvlak van disciplines. Ook kunnen wij ons goed aan veranderende omstandigheden aanpassen.

Mijn persoonlijkheid

Hoe kom ik hierbij? Naar aanleiding van de TED talk “Why some of us don’t have one true calling” door Emily Wapnick heb ik een persoonlijkheidstest gedaan. Daaruit bleek het volgende:

Sommige multi-potentialisten vinden het fijn om de manier waarop ze werken af te wisselen. Ik hoef niet duizend dingen tegelijk te doen, maar meer dan een of twee mag best.

  • Ik ben het gelukkig als ik verschillende projecten tegelijkertijd heb;
  • Houd van afwisseling, maar kan het benauwd krijgen van teveel van het goede;
  • Heb soms van die periodes waar ik met duizend dingen tegelijk bezig ben en soms heb ik de behoefte een of twee mijn volle aandacht te geven.