BTW-verhoging op drinkwater

Een glas drinkwater

Het kabinet wil een BTW-verhoging op drinkwater. Waarom? Zou het een ondoordachte actie kunnen zijn? RTL-Z noemt drinkwater zelfs een melkkoe van de overheid.

Prijs nauwelijks invloed op verbruik

Volgens RTL Z is de prijs nauwelijks van invloed op het gebruik van drinkwater. De verhoging van de prijs zal naar verwacht nauwelijks of geen vermindering van het verbruik van drinkwater hebben. Nu al is bijna 30% van de prijs van drinkwater belasting. De overheid kan straffeloos verhogen: we gebruiken toch wel water. Als we niet minder gaan verbruiken zullen we het milieu ook niet minder belasten. De milieubelasting van drinkwater is dus al geen argument.

Flessenwater goedkoper

Suikervrije drankjes in plastic flessen, waaronder water, worden goedkoper. Het is goed om de strijd tegen obesitas aan te gaan, maar waarom in plastic flessen? Zo wordt de milieubelasting alleen maar groter! En zelf met de prijsverlaging is flessenwater vele malen duurder dan kraanwater. Kraanwater kost minder dan een Eurocent per liter. Flessenwater is ongeveer zestig keer duurder. En de kwaliteit? De kwaliteit van kraanwater wordt veel vaker gecontroleerd. Die is dus een stuk zekerder dan van flessenwater.

Petitie

Langs deze weg wil ik iedereen oproepen de petitie te ondertekenen tegen de BTW-verhoging op drinkwater. Ondertekenen kan hier.