Nieuwswaarde van lekker weer

Meisje in de zon

De nieuwswaarde van een recent artikel in Barendrechts Dagblad ontgaat mij. De melding op de site van Echt Voor Barendrecht (EVB) dat ze blij zijn met een uitspraak van de Raad van State is een artikel in Barendrechts Dagblad waard (link). Ik ben het eens met EVB: ook ik ben blij met uitstel van het besluit om windturbines in de Hoekse Waard te plaatsen. Ik ben blij voor EVB dat ze daar blij mee zijn. De nieuwswaarde van hun blijdschap is me echter onduidelijk.

Dit is het zoveelste voorbeeld van de partijdigheid van Barendrechts Dagblad op het gebied van politieke verslaggeving. Eerder heeft het dagblad onder meer al een redelijk vilein artikel geschreven dat het “sympathieke voorstel” van EVB over een proef met langere openingstijden voor sommige terrassen in Barendrecht het niet gehaald heeft in de gemeenteraad. Dat de raad vragen stelde bij mogelijke concurrentievervalsing en meer onderzoek wil over de gevolgen voor de omgeving werd afgedaan omdat de burgemeester geen beletsel ziet voor de openbare orde (link).

Coalitievorming

Ook de berichtgeving over de formatie van het nieuwe college is gekleurd. Halve waarheden worden als hele weergegeven en onwaarheden worden evenzeer als feit gebracht. Een voorbeeld hiervan is de stelling dat geen van de partijen met EVB in gesprek wilde en bij voorbaat uitsloot. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat gesprekken met in ieder geval D66 hebben plaatsgevonden. D66 wilde op zich best met EVB in het college, maar niet als enige partij. De verhouding in een dergelijke coalitie zou erg scheef zijn: 14 zetels om een. Met nog een partij erbij was dat een stuk evenwichtiger geweest.

Nieuwswaarde

Om terug te komen bij de nieuwswaarde, hieronder pakkende koppen met naar mijn mening gelijke nieuwswaarde voor elk van de partijen in de gemeenteraad:

EVB zit in de zon op een Barendrechts terras

SGP/CU telt haar zegeningen in het zonnetje

PvdA is blij dat de zon schijnt voor de minima

GroenLinks voelt zich door zonne-energie opgeladen

VVD onderneemt stralend als de zon

CDA ziet het gras even groen als haar logo groeien

D66 ziet de toekomst even zonnig in als het weer van vandaag