Veteranendag

Eigenlijk zouden we ons allemaal moeten schamen. En diep ook. Zelfs op die ene dag per jaar, Veteranendag, dat we moeten vieren dat onze jongens (m/v) terug zijn gekomen van een plaats waar ze in ons belang hun leven hebben gewaagd denken we er niet of nauwelijks aan.

En ook op andere dagen is er veel voor ons om ons over te schamen. Neem 5 mei bijvoorbeeld. In Wageningen moeten de veteranen zelf hun lunchpakketje betalen. Tonen we zo onze dankbaarheid? Die paar lunchpakketjes kunnen er toch nog wel vanaf? In een rijk land als Nederland?

Beleid

Ook begrijp ik niets van het beleid. Jaar na jaar worden onze jongens uitgezonden met een beperkte missie. In feite kunnen ze niets zonder eerst met het ministerie te overleggen. Daarbij krijgen ze bij voorkeur onvoldoende ondersteuning en zijn ze afhankelijk van anderen in de coalitie. Nederland bedelland.

Laten we vooral niet beginnen over de uitrusting en training! Materieel wordt niet gebruikt of gerepareerd. Regelmatig wordt materieel gekannibaliseerd als onderdelendonor om in ieder geval nog te kunnen trainen.

In Mali werd de Bushmaster ingezet. Doordat het aanvankelijk niet de bedoeling was om deze units voor het leger te behouden was er geen rekening gehouden met onderhoud. Niemand was ervoor opgeleid. Er waren niet eens gereedschapskisten of reserveonderdelen! Lees als u echt wil schrikken dit artikel uit 2015 eens.

Experts

Naar mijn mening schort het op nog een ander vlak. Het personeelsbeleid. Een militair wordt een beperkte tijd ingezet in een bepaalde functie. Daarna wordt die geacht iets heel anders te gaan doen. Om ergens echt goed in te worden, moet je het langere tijd doen. Daarom ontbreekt het aan de senior experts in vrijwel alle vakgebieden. Een onderhoudsmonteur moet opeens communicatie gaan doen bijvoorbeeld. Lekker afwisselend, maar of het de algehele inzetbaarheid ten goede komt durf ik te betwijfelen.

Wat dan wel?

Ik vind dat we het aan alle militairen verplicht zijn om ze met een zo goed mogelijke uitrusting, training en ondersteuning uit te zenden. Zend met infanterie altijd Apaches mee. Zorg voor voldoende materieel om te trainen. Houd het materieel in topconditie en zorg ervoor dat upgrades op tijd worden doorgevoerd zodat het zo goed mogelijk functioneert. Dan maar minder missies of een hoger budget.

Alleen dan durf ik op Veteranendag, 5 mei of welke dag dan ook een veteraan recht in de ogen te kijken. En hem of haar te bedanken.